Ga je met mensen op pad in de natuur en zoek je manieren om mensen de natuur anders, intenser te laten beleven? Of ben je actief in natuurbeheer maar wil je graag inspiratie om langswandelend publiek op een waardevolle manier te betrekken bij je werk? Om verbinding te creëren tussen hen en het landschap? Daar helpen we je graag bij, want hoe meer we de kloof tussen mens en natuur kunnen dichten, hoe beter we met z'n allen voor onze planeet zorgen.
We bieden jou, groene vrijwilliger in Zuid-Holland, een training aan waarin je meer leert over drie methodes om mensen mee te nemen: storytelling, stiltebeleven en doen.
Deze nieuwe training bestaat uit drie onderdelen met elk een online theoriebijeenkomst én een praktijkochtend op een mooie natuurlocatie.
Storytelling
Verhalen brengen mens en natuur dichter bij elkaar. Verhalen raken, verbinden en inspireren. Maar hoe vertel je nou een goed verhaal? En hoe kun je – ook als je geen geboren verhalenverteller bent – de kracht van verhalen benutten? In de online sessie leer je waarom een verhaal werkt en wat een goede kapstok is om je eigen verhaal aan op te hangen. In de praktijksessie staat oefenen centraal: wat werkt? En hoe zorg je ervoor dat jouw verhaal zoveel mogelijk effect heeft? De workshop Storytelling wordt gegeven door Teuni Verploegh, communicatieadviseur bij IVN Natuureducatie.
Stiltebeleving
Hoe kan je stilte ervaren als het riet ruist, de blaadjes ritselen en de vogels zingen? En stiltebeleving tijdens een excursie, kan dat wel? Tijdens het onderdeel Stiltebeleving leer je wat stilte en rust jou en de groep kan brengen. In de online bijeenkomst leer je meer over verschillende soorten stilte, over de positieve uitwerking van stilte op mens en natuur, over stiltebelevingswerkvormen, over kenmerken van stiltewandelingen, bosbaden (shinrin-yoku) en mindwalks.
Ook over wat en waar stiltegebieden zijn, waarom ze er zijn en wat er mag en niet mag.
In de praktijksessie maak je kennis met een scala aan verstillende werkvormen die voor zowel volwassenen als kinderen bruikbaar zijn.
De workshop Stiltebeleving wordt gegeven door Petra Speelman, die zich al vele jaren inzet voor stilte- en natuureducatie.
Doen
Ervaringen blijven je bij - en hoe ervaar je nou meer dan door zelf iets te dóén? Je handen uit de mouwen steken voor de natuur, een kijk-oefening tijdens een excursie of juist iets creëren met elementen uit het landschap. Iets doen schept een band, laat je op een andere manier naar de natuur kijken.
Tijdens de online sessie leer je verschillende manieren van doen en waarom ze werken, hoe je de groep enthousiasmeert en hoe je mensen kan aanzetten om ook na afloop actief te blijven.
In de praktijkbijeenkomst leer je vooral veel werkvormen die je zelf makkelijk kunt toepassen. Het onderdeel Doen wordt gegeven door Netty Wermeester, een ervaren excursiebegeleider en vrijwilliger bij natuurorganisatie waaronder het Zuid-Hollands Landschap.
Praktische informatie
Voor wie?
Groene vrijwilligers uit Zuid-Holland die anderen betrekken bij de natuur, zoals Natuurgidsen, natuurbegeleiders of boswachters. Als er plekken over zijn, zijn medewerkers van Zuid-Hollandse natuurorganisaties ook van harte welkom.
Kosten
Deelname is gratis!
Data & locaties
- Storytelling: maandag 2 oktober 19:30-21:00 (online via Teams) en zaterdag 7 oktober 9:30-12:00, Polder Schieveen
- Stiltebeleving: maandag 23 oktober, 19:30-21:00 (online via Teams) en zaterdag 28 oktober 9:30-12:00, Nieuwkoopse Plassen
- Doen: maandag 9 oktober 19:30-21:00 (online via Teams) en zaterdag 14 oktober 9:30-12:00, Klein Profijt
Tip: trek voor de praktijkdagen stevig schoeisel aan.
Aanmelden en meer informatie
Je kunt alleen deelnemen als je aan minimaal twee van de drie onderwerpen (zowel theorie als praktijk) meedoet. Aanmelden kan tot en met 22 september 2023.
Let op: er zijn slechts 18 plekken per onderdeel - wie het eerst komt, het eerst maalt. Je ontvangt een bevestiging van je aanmelding in je mailbox, en voorafgaand aan de bijeenkomsten krijg je per mail de laatste informatie.
Als we meer aanmeldingen hebben dan plekken, kom je op een wachtlijst. Uiterlijk een week van te voren ontvang je van ons bericht of je alsnog mee kan doen.
Kun je niet meedoen, maar ben je wel geïnteresseerd? Geef het dan aan in het aanmeldformulier. Meer informatie over het drieluik? Neem contact op met Janny Huurman van De Groene Motor via info@degroenemotorzh.nl.
Het drieluik wordt gezamenlijk georganiseerd door De Groene Motor, IVN Natuureducatie, Zuid-Hollands Landschap, Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer en is mede mogelijk gemaakt door Provincie Zuid-Holland.