Sinds 2022 vindt in maart de Schelpenteldag plaats. Zo ontdek jij wat voor moois er te vinden is op de stranden en komen wij te weten welke schelpen er aanspoelen.
Op 22 maart 2025 is alweer de vierde editie van de Schelpenteldag. Honderden deelnemers tellen jaarlijks tienduizenden schelpen. Zo komen we te weten welke schelp er het meest wordt waargenomen op de Nederlandse (Belgische en Franse) stranden. Maar belangrijker nog, alle deelnemers aan de Schelpenteldag raken bewuster van wat voor moois je allemaal op het strand kunt vinden. Sommige deelnemers raken na het verzamelen en determineren van de schelpen zó enthousiast, dat ze dit vaker willen doen.
Vorig jaar hoorden we van meerdere deelnemers dat er met het zoeken en tellen van de schelpen ‘een wereld voor ze openging’. Daarom zal er een aantal weken na de Schelpenteldag vanuit het Groene Stand een monitoringstraining georganiseerd worden. Mensen die zich hiervoor opgeven zullen kennis maken met de Groene Strand webapp en een inleiding krijgen in de soorten die je kunt vinden op het strand.
Meetellen of meehelpen
Wil je meetellen op 22 maart? Leuk! Houd de site van de Schelpenteldag in de gaten voor meer informatie. Hier kun je je ook aanmelden voor de nieuwsbrief.
Daarnaast zijn we ook op zoek naar vrijwilligers voor de zogenaamde ‘Schelpdesks’. Op zo’n Schelpdesk maak je mensen enthousiast om mee te doen, deel je telkaarten uit of help je de deelnemers bij het determineren van hun verzamelde schelpen. Ook mensen zonder kennis van schelpen kunnen dus meehelpen!
Een andere mogelijkheid is dat je een ‘schelpentelexcursie’ organiseert, waarbij je bezoekers op het strand begeleidt en ze mee laat doen met de schelpentelling. Vrijwilligers krijgen hun reiskosten vergoed en ontvangen een vrijwilligersvergoeding van 25 euro. Aanmelden kan door een mailtje te sturen naar lbiemond@anemoon.org met hierin ook je eventuele voorkeur voor een van de locaties (zie voor een overzicht daarvan de site).
|
Met het platform ZelfDoen in Zuid-Holland faciliteert De Groene Motor vrijwilligers in groen en erfgoed. Lees meer over fondsen, leen gratis gereedschap, schrijf je in voor een cursus of informeer jezelf met ARBO en veiligheidstips.